Çukurambar mah. Öğretmenler cad. Kar apt. No:13/13 Çankaya/Ankara

    Hacamat Nasıl Yapılır

    Hacamat Nasıl Yapılır?

    Hastalıkların tanı ve tedavisi; her dönemde dönemin teknik imkanları dahilinde farklı şekillerde uygulanmıştır. Hacamat ise çok eski yıllardan bu yana uygıulanan bir tedavi yöntemidir. Kelime anlamı Arapça; kan almak olan hacamat; günümüzde Sağlık Bakanlığınca onaylanan konforlu bir tedavi yöntemidir. 

    Hacamat Tedavisi

    Hacamat; kandaki toksinlerin vücuttan dışarı atılması amacı ile uygulanmaktadır. Aynı zamanda kan damarlarında oluşan tıkanmaların açılması, kirli kanın vücuttan hızlı bir şekilde uzaklaştırılması amacı ile de uygulanmaktadır. 

    Hacamat tedavisi, Antik Mısır, Antik Yunan ve Roma ile birlikte Çin ve Hindistan'da da uygulanmış bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. İslam kültüründe de hastalıkların tedavisinde hacamat yönteminin önemli bir yeri bulunmaktadır. Modern tıbbın gelişmesi sürecinde Hacamat ve benzeri tedavi yöntemlerinin uygulanmasından vazgeçilse de günümüzde tekrar yoğun bir şekilde tercih edilmeye başlanmıştır. 

    Hacamat Tedavisinin Faydaları Nelerdir?

    Hacamat tedavisi çeşitli hastalıkların tedavisinde uygulandığı gibi aynı zamanda da vücudun yenilenmesi amacı ile de eski yıllarda periyodik olarak başvurulan bir yöntemdir. Bununla birlikte onlarca faydası bulunmaktadır. Hacamat tedavisinin başlıca faydaları şu şekilde sıralanabilmektedir;

    - detoks işlevi görmektedir.

    - organ fonksiyonlarının güçlenmesini sağlamaktadır. 

    - vücuttaki ödemin atılmasında etkendir.

    - cildin yenilenmesini sağlamaktadır. 

    - damarlardaki tıkanıklıkların açılmasında etkendir.

    - yorgunluk giderici etkisi bulunmaktadır.

    - stres etkilerinin azalmasını sağlamaktadır. 

    - uyku problemlerinin giderilmesini sağlamaktadır. 

    Hacamatın yukarıda sıraladığımız genel faydalarının yanı sıra günümüz modern şartlarda yaşayan insanların maruz kaldığı koşulların hafifletilmesinde de birçok faydası bulunmaktadır. Örneğin; hazır gıdaların zararlı etkilerinin önüne geçilmesinde, damar sertliğinin önlenmesinde, kronik hastalıkların kontrol altında tutulmasında, kronik baş ağrılarının ve cilt yaşlanmalarının önüne geçilmesinde de oldukça etkili bir yöntemdir. 

    Hacamat Nasıl Uygulanır?

    Hacamat kanın temizlenmesi amacı ile uygulanan bir yöntemdir. Bu noktada kanın cilt altında toplanmasını sağlayacak vakum sistemi kullanılmakta ve açılan minimal kesiler ile kirli kanın dışarı atılması sağlanmaktadır. Bu yöntemi uygulayacak kişinin bir doktor olması ve alanında tecrübeli ve uzman olması tercih edilmelidir. Aynı zamanda enfeksiyona karşı uygulama alanının ve uygulama sırasında kullanılan gereçlerin profesyonel bir sterilizasyon sürecinden geçirilmesi de büyük önem taşımaktadır. 

    Hacamat uygulaması; koruyucu yöntem olarak kullanıldığında 1 yıl içerisinde 2 ila 4 kez yaptırılmalıdır. Ancak herhangi bir hastalığın tedavisinde uygulanıyor ise bu süreç ayda 1 şeklinde yapılabilmektedir. Bunlarla birlikte ayda 5 ila 7 kez uygulanan istisnai hastalar da bulunmaktadır. 

    Hacamat Hangi Bölgelere Uygulanır? 

    Hacamat uygulamasının bölgeleri tedavi amacına göre değişkenlik göstermektedir. Başlıca hacamat bölgeleri aşağıdaki şekilde açıklanabilmektedir;

    - Sinüzit, boğaz hastalıkları, baş ağrısı, karaciğer hastalıkları gibi problemlerde kulak arkasına yapılmalıdır.

    - Yorgunluk, safra kesesi hastalıkları, tansiyon dengesizlikleri ve karaciğer temizliğinde karaciğerin arkasında yapılmalıdır.

    - Ayak ve bacaklardaki uyuşma, bel ve boyun fıtığı durumlarında ise omurilik çevresine uygulanmalıdır.

    - Romatizmal hastalıklar ve varislerde baldır bölgelerinde uygulanmalıdır.

    Hacamat Kimlere Uygulanmamalıdır?

    Hacamat uygulamasının uygun olmadığı birtakım kişiler bulunmaktadır. Bu kişiler; kanama problemleri olan hastalar, diyaliz tedavisi uygulanan hastalar, kanser tedavisi uygulanan hastalar, kısa zaman önce cerrahi işlem geçirmiş olan hastalar ve cilt hastalıkları bulunan hastalardır.